Notre Dame Katedrali Restorasyonunda Bağışlar Kötüye Mi Kullanılıyor?

Fransa’nın başkenti Paris’in simge yapılarından olan ve 15 Nisan 2019’da çıkan yangında hasar gören Notre Dame Katedrali’nin restorasyon çalışmalarıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Mahkeme, fonların kullanımı konusunda şeffaflık tavsiyesinde bulundu.

Fransız denetçiler mahkemesi, Fransa’nın 857 yıllık tarihi Notre Dame Katedrali‘nin yeniden inşasına yardımcı olmak için toplanan bağışların aktarılacağı ile ilgili bir rapor yayımladı.

Notre Dame Katedrali restorasyonunda bağışlar kötüye mi kullanılıyor? - 2

Buna göre bağışların restorasyonunu üstlenen kamu kurumuna değil, katedralin inşasını doğrudan finanse etmek için kullanılması gerektiğine işaret etti.

Notre Dame Katedrali restorasyonunda bağışlar kötüye mi kullanılıyor? - 3

15 Nisan 2019’da çıkan yangının sonucunda iş insanları ve sanat koleksiyonerleri, yapıyı restore etmek için taahhütlü yardımda bulunmuştu.

Notre Dame Katedrali restorasyonunda bağışlar kötüye mi kullanılıyor? - 4

Notre Dame Vakfı genel temsilcisi Christophe Rousselot yaptığı açıklamada, “Kamu kurumları ve yangının ardından müdahale eden şirketler tarafından herhangi bir suistimal veya para israfı yoktur” dedi.

Notre Dame Katedrali restorasyonunda bağışlar kötüye mi kullanılıyor? - 5

Mahkeme, fonların kullanımı konusunda daha fazla şeffaflık ve projeyi desteklemek için Kültür Bakanlığı’ndan yıllık destek planı oluşturulmasını tavsiye ediyor.

Notre Dame Katedrali restorasyonunda bağışlar kötüye mi kullanılıyor? - 6

Son olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron katedralin modern mimariyle restore edilmesi önerisi getirdi. Bu önerinin ardından dünyanın dört bir yanından gelen modern hatta fütürist planlar dikkat çekti. Gotik katedralin çatısına yüzme havuzu yapılması hatta organik bahçe kurulması da öneriler arasındaydı. Macron, mimarlar ve restorasyon projesinin yetkililerinden oluşan komisyon, katedralin orjinaline sadık kalınarak yeniden inşaa edilmesine karar verdi.