Sanatın oluşmasına doğayı yansıtma isteği öncülük etmiş; ilk sanat eserleri mağara duvarlarına çizilen objeler, hayvanlar ve doğadaki nesneler olmuş ancak insanla beraber sanatta gelişmiştir
Bir duygunun, tasarının ya da güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemler bütünü ve bu anlatım sonunda ortaya çıkan üstün yaratıcılık olarak tanımlanan sanat, bu zamana gelene kadar yüzlerce yıllık bir süreçte değişiklik göstermiştir.
Sanat, aslında insanın duygularının dışsal işaretler yoluyla ifade edilmesi, hoşa giden objelerin üretimi ve haz unsuru değildir. İnsanları aynı duygu etrafında birleştiren yaşam için, bireylerin ve insanlığın sağlık ve mutluluğuna doğru süren döngüde, vazgeçilmez bir birlik ve beraberlik aracıdır.
Fotoğraf makinesinin icadı ile sanat tarihinde bir kırılma meydana gelmiş, artık sanatçılar; anı yakalama, ışık ve yansımalarını görüntüleme gibi güdülerini açığa çıkarmaya başlamışlardır. Tam da bu sebepten, doğayı taklit etmek ve geleneksel akademik resim anlayışının kurallarının dışına çıkacak yeni görüşler, yeni düşünceler ve fikirler ortaya çıkmıştır. Alışılagelmiş renklerden vazgeçilmiş, prizmatik renkler kullanılmaya başlanmıştır. Geleneksel görme mantığı yıkılmış; canlı, ışıklı, optik yasalara göre kurgulanan bir doğa oluşturulmuş, atölye ışığında oluşturulan yanılsama artık tercih edilmemeye başlanmıştır.
Postmodern döneme geçişin başlangıcı sayılan Londra’da ortaya çıkan Pop Sanat, fotografik imgenin etkileşiminden can bulmuştur. 1900’lü yıllarda kentleşme ile birlikte, endüstri, pazarlama ve makineleşme artmış ve yenilik arayan sanatçılar, çağa uyum sağlamak için yaşanılan toplumun ideolojilerini, kültürel alt yapısını ve yaşam döngüsünün etkilerini eserlerine yansıtmıştır. Endüstrinin de etkisiyle değişen tüketim kültürü sanat eserlerine konu olmuş bu şekilde de teknolojiyle birleşen sanatın gelişimi kolaylaşmıştır.
Etkisine tanık olunan akımlar sanat tarihini, teknoloji çağında bilgi toplumunun gelişim özelliklerine uyumlanarak dijital sanat ile yeni bir döneme girilmiştir. 1990’lı yıllarda ortaya çıkan “dijital sanat” kavramının temelleri aslında 1960’lara kadar gitmekte ve 1966 yılında Amerika’da kurulan Sanat ve Teknoloji Deneyleri (EAT) ile 1968 yılında Londra’da açılan ve Dijital sanat alanında öncü sayılan ‘Cybernetics Serendipity’ isimli ilk sergi, alanın gelişimine hız kazandırmıştır. Sanatsal değeri olan eser sayısı çok değildi ancak alandaki araştırmalar; yaratım gücünün ve yeteneğin bilgisayarlar aracılığıyla da yapılabileceğini ortaya koymak için uğraşıyordu. Yetenekli kişilerin elindeki sanatı geniş kitlelere yaymak ve aslında demokratikleştirmek ulaşılmak istenen noktaydı.

Peki Dijital Sanat (Digital Art) ve Illustration ne demektir?
Dijital sanat, üretiminde bilgisayarın başrol oynadığı, fiziksel olmayan nesnelerin üretilmesiyle gerçekleşen sanat şeklidir. Son yüzyılda grafik tasarımına ve alt başlıklarına artan ilgiyle, popüler olan bu teknik; geleneksel resim sanatını bilişimin izi rotasında, alanda etkin programlar ve yardımcı araçlarla çizimleri, projeleri, görsel sanatlarla ilgili aklınıza gelebilecek ve hayal gücünüzü olduğu gibi perdeye yansıtabileceğiniz alanı önünüze sunmayı hedefler.

Dijital sanatın icrası
Dijital sanat eserinin kanlı canlı hale getirip görünür kılmanın tek aracı, bilgisayarlardır. Hayal gücü, yaratıcılık ve iyi denilecek düzeyde bilgisayar kullanımı, programlara ve dijital sanatın can bulacağı donanımlara yani Mac bilgisayara, Wacom tablete, 5D fotoğraf makinesine, aydınlatma amaçlı farklı özelliklerde paraflaşlara, 3 boyutlu yazıcılara ve Photoshop-Corel, Adobe illustrator, Adobe photoshop, Corel painter, My paint, ArtRage, Autodesk, Sketchbook, Paint Tool SAI gibi programlara hakim olmak önemli bir avantaj olarak addedilir.
Bilindik sanat eserlerindeki estetik kaygıyı bünyesine katması beklenmeyen dijital sanat, izleyiciyi içine çekmesiyle ayırt edici bir özelliğe sahiptir ve alanın önde gelen sanatçısı Chris Milk ve diğer dijital sanatçıların yarattığı eserler an itibariyle salt insan gölgesinden veya hareketlerinden etkilenerek ekrana yansıtılması mümkünken zamanla hologramların esere çevrilmesi umut edilmektedir. Animasyonlar, grafitiler, çizgi filmler ve oyunların içinde zaten yer alan bu sanatın, hayatımızın her köşesine girdiği de ortada aslına bakarsanız. Herhangi bir maliyeti olmadığı için, bilgisayarda istediğiniz kadar çizim yapabilir, tasarımlarınızı defalarca yenileyebilirsiniz.

Sanal alemde gösterime hazır olan sanat eserleri de tabii ki dijital müzelerde istenildiği zaman incelenebilmektedir. Elbette bizzat giderek eserleri incelemek ve simülasyonları denemek başka bir keyiftir ancak elimizin altındaki bu derya deniz sunumun da kitlelere eserlere olan merakı gidermek açısından tatmin sağlayacağına inanılmaktadır.
Zaten oldukça hareketli olan sanal dünyamızın renk skalasını oldukça geniş bir aralıkta renklendirecek olan dijital sanatı takip etmeniz halinde, bazen hiç ummadığınız anda evinizi dekore ederken anında duvarlarınıza bir Mona Lisa hologramının yerleştiğini veya duvarınızın birinin tamamen dijital sanatla kaplandığını, bu sayede de duvarın önünden her geçişinizde farklı bir yaratığa dönüştüğünüzü görmeniz mümkün olacak… Gelecek çok daha eğlenceli hale gelecek bu tasarımlarla, ben eminim.

Ayrıca bu kadar bahsetmişken, hem eski hem yeni dönemlere ait eserlerin sergilendiği sanat müzelerinin adlarını ve bağlantı linklerini de yazıya iliştiriyorum ki, alemi keşfe çıkacak kaşiflerin işi kolaylaşsın.
Dünyada ve Türkiye’de öne çıkan dijital müzeler

Musee du Louvre
Paris’te bulunan dünyanın en büyük sanat müzesi Louvre Sarayı’nda kurulmuştur. Mısır, Yakın Doğu, Yunan, Etrüsk ve Roma eserlerinin yanı sıra islami eserler, heykeller, tabloları bünyesinde barındıran ve Leonardo Da Vinci, Raphael gibi dünyanın en önemli sanatçılarının eserlerini de sergileyen önemli bir müzedir.

The State Hermitage Museum
Üç milyona yakın sanat eserine sahip müze dünyanın en eski müzelerindendir ve müzedeki tablo sayısı, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş. St. Petersburg’daki müze, antik dönemden 15. yüzyıla kadar pek çok eseri içinde bulunduruyor.
https://artsandculture.google.com/partner/the-state-hermitage-museum

Metropolitan Museum of Art
New York’ta bulunan müzede Eski Doğu, Mısır, Roma ve Yunan dönemlerine ait eserler bulunmakta olup, iki milyondan fazla esere ev sahipliği yapan müzede Afrika ve Asya sanatına dair de önemli eserler mevcuttur.

Uffizi
Floransa’da bulunan dünyadaki en eski sanat müzelerinden olan Uffizi’de Medici ailesinin sanat koleksiyonu sergileniyor. Venüs’ün Doğuşu, Raffaello gibi pek çok önemli eser bu müzede görülebilir.

Museo del Prado
Madrid’de yer alan müze ve sanat galerisinde resim ve heykellerin dışında çizimler, madalyalar, baskılar bulunmaktadır. Krallık koleksiyonlarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir müzedir.
https://www.museodelprado.es/en/

Musée d’Orsay
Paris’te bulunan devlet müzesinde Monet, Degas, Renoir, Cezanne gibi ressamların ve Jean-Baptiste Carpeaux, Auguste Rodin, Paul Gauguin, Camille Claudel gibi heykeltıraşların eserlerini sergilemektedir.
https://artsandculture.google.com

National Gallery of Art
ABD kongresi tarafından inşa edilen Washington’daki müzede iki binden fazla tablo, heykel, dekoratif sanat parçaları yer almaktadır. Ayrıca Joseph E. Widener’in bağışladığı İtalyan porselenlerde burada görülebilmektedir.

British Museum
Londra’da bulunan müzede, Antik Çağ’dan kalma ve Etnografya koleksiyonlarından seçkin eserler bulunmaktadır. Atina Akropolisi’ndeki Klasik Yunan heykellerinin de bulunduğu müze dünyanın en önemli eserlerine ev sahipliği yapmaktdır.
https://www.britishmuseum.org/

J. Paul Getty Museum
Los Angeles’ta bulunan müzede, fotoğraf, çizim, el yazması, heykel koleksiyonu bulunan müzedeki eserlerin tarihi 8. yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Pergamon Museum
Berlin’de bulunan bu tarihi müzede Pergamon Sunağı’nın rekonstrüksiyonu bulunmaktadır.
https://artsandculture.google.com/

Museo Nacional de Antropologia
Maya uygarlığı da dahil olmak üzere pek çok antik eserin olduğu Meksika’daki bu müze, İspanyol öncesi mirasının tarihine adanmıştır.

Vatican Museums
Vatikan’da bulunan müzede bin 400 oda, şapel ve galeri bulunmakta ve Dünyanın en önemli sanat eserlerinin yanısıra müzede Raphael Odaları, Porfir Havzası gibi eserler de mevcuttur.
http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en.html

Rijksmuseum
Amsterdam’da bulunan ulusal müzede sanat, tarih ve zanaat alanından önemli eserler sergilenmektedir. Hollanda Altın Çağı’na ait zengin bir tablo koleksiyonuna sahip müzenin içinde, Asya sanatı koleksiyonuna dair eserler de bulunabilmektedir.
https://artsandculture.google.com/partner/rijksmuseum

Pinacoteca di Brera
Milano’nun en büyük sergi alanlarından biri olan Pinacoteca di Brera’da, Venedik ve Lombardia bölgelerindeki sanatçıların koleksiyonları ve eserleri yer almaktadır. 20. yüzyıl sanatçılarının başyapıtları ve çağdaş sanattan eserler de müzede bulunmaktadır.

Van Gogh Museum
İki yüzden fazla resim ve beş yüzden fazla çizime ulaşabileceğiz müze Amsterdam’da bulunmaktadır.
https://artsandculture.google.com/partner/van-gogh-museum

Salvador Dali Museum
Salvador Dali’nin sürrealist eserlerine ev sahipliği yapan müze İspanya’nın Figueres şehrinde bulunmaktadır. Müzede sanatçının kendi koleksiyonundan oluşan 4 bin sanat eseri sergilenmektedir.

Museu de Arte de Sao Paulo
Brezilya’nın ilk modern müzesi olan Sao Paulo Sanat Müzesi’nde eserler, cam paneller arasına gömülmüş ve bir beton bloğa oturtulmuştur. Bu da eserlerin havada süzülüyor gibi görünmesini sağlamaktadır ancak kar amacı gütmemektedir bu eserleri sergilemekten.
https://artsandculture.google.com/partner/masp

Rahmi M. Koç Müzesi
Endüstri, teknoloji ve ulaştırma alanında sergilere ev sahipliği yapan bir müzedir.

Science Museum
Ulusal Bilim ve Sanayi Müzesi’nin bir parçası olan müze öğrenciler tarafından en çok ziyaret edilen müzelerden biridir. Ulaşım, ilaç, uzay, astronomi, matematik gibi konularda pek çok şey bu müzede öğrenilebilmektedir.
https://www.sciencemuseum.org.uk/

İstanbul Oyuncak Müzesi
İstanbul’da bulunan müzeyi Sunay Akın kurmuştur. Müzede Orta Çağ, Endüstri Dönemi gibi zamanlara ait oyuncaklar da yer almaktadır.
https://istanbuloyuncakmuzesi.com/

Arkas Sanat Merkezi
Arkas Sanat Merkezi’nde tüm geçmiş sergileri sanal olarak gezmek mümkündür. Picasso: Gösteri Sanatı, 1001 Gece gibi değerli sergiler de ziyaret edilebilmektedir.
http://www.arkassanatmerkezi.com/

İstanbul Modern Sanat Müzesi
İstanbul Modern’de 2015-2018 yıllarında ziyaretçilerle buluşan Sanatçı ve Zamanı adlı koleksiyon sergiyi 3D tur ile gezmek mümkündür. 109 sanatçının 193 çalışmasının yer aldığı sergide kültür, toplum, evren, doğa ve zaman arasında kurulan bağa dair bir düşünce alanı önerilmektedir.
https://www.istanbulmodern.org/

Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Ankara’da bulunan müzede Anadolu’nun arkeolojik eserleri kronolojik olarak sergilenmektedir. Paleolitik Çağ’dan itibaren Anadolu topraklarının eserleri bu müzede bulunmaktadır.
https://www.360tr.com/embed/33c1a22ee
