Atatürk’ün Genç Cumhuriyet’e Armağanı Geometri Kitabı

Doğan Kitap, 100. Yılı’nda Cumhuriyet’in ve onun kurucusunun bilime, aydınlanmaya  verdiği önemi kanıtlayan, her okulda, her kütüphanede bulunması gereken bir eseri  Geometri’yi yayımladı. Atatürk tarafından bizzat kaleme alınan, eseri  Prof. Dr. Cem Say tarafından derlendi. 

Prof. Dr. Cem Say

1936-1937 kışında Dolmabahçe Sarayı’nda yazılan Geometri kitabı, Türkleri yüzyıllardır takıldıkları karanlık çağdan çıkarmayı hedefleyen sürecin iki önemli unsuru olan eğitim ve dil devrimlerinin kesişiminde Atatürk’ün kendi elinden çıkmış simge bir eser.

Zihnimizi açan, geometriyi, matematiği “görmemizi” sağlayan boyut, uzay, yüzey, düzey, çap, yarıçap, kesit, yay, çember, teğet, açı, açıortay, taban, yatay, düşey, dikey, yöndeş, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkenar, yanal, yamuk, artı, eksi, çarpı, bölü, eşit toplam, oran, orantı, türev, alan, varsayı, gerekçe gibi terimleri Atatürk üretti ve savaşın etkilerini üzerinden atmaya çalışan genç Cumhuriyet’in çocuklarının geometriyi kendi dillerinde kolayca öğrenmesi için bu kitabı kaleme aldı.

Dilbilimciler ve tarihçiler tarafından birçok kez incelenen ve üzerine makaleler yazılan bu eser ilk kez “sayısalcı” gözüyle bir mühendislik hocası ve bilim yazarı tarafından irdeleniyor. Geometri, Cumhuriyet’in 100. Yılı’na Armağan dizisinin ikinci kitabı. Kitabın bir diğer özelliği de Atatürk’ün 1937’de Sivas Lisesi 9-A sınıfına  verdiği geometri dersini izleyen, Atatürk’ten bizzat geometri dersi alan   öğrencilerden biri olan Cemil Say’ın, Prof. Dr. Cem Say’ın babası olması.